Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Najsmaczniejsze wspomnienie dzieciństwa, placki ziemniaczane. Na słodko, na słono, z cukrem, z sosami, z gulaszem. Sposobów ich podania jest mnóstwo. Klasyczne, z papryką, cukinią. W sumie można je zrobić ze wszystkiego i ze wszystkim i zawsze będą smakowały wyśmienicie. 
Ja na dziś przygotowałam wersję podstawową. Najprostszą, najszybszą, najsmaczniejszą. Moją.



Składniki

6 ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól 
pieprz
olej

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce razem z obraną cebulą. Do powstałego miąższu dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Rozgrzewamy olej na patelni. Za pomocą łyżki formujemy placuszki i obsmażamy z obu stron. 






Sos pieczarkowo-śmietanowy

10 pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
opakowanie śmietany 12%
olej


Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Obieramy pieczarki, siekamy według uznania na listki lub kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Lekko szklimy ją i dodajemy pokrojone pieczarki. Na małym ogniu obsmażamy delikatnie. Dodajemy sól i pieprz. Skręcamy ogień do minimum i delikatnie wlewamy śmietanę stale mieszając. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 




Podajemy z plackami ziemniaczanymi, 
Smacznego


Sezamowe paluchy

Sezamowe paluchy

Szybka przekąska. Gdy idą goście, a mamy ochotę zrobić coś szybko i na słono, sezamowe paluchy są idealnym rozwiązaniem. Wystarczy chwila na przygotowanie, dobrze rozgrzany piekarnik, parę składników i gotowe. 




Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
sól
sezam

Ciasto posypujemy solą i sezamem i za pomocą wałka do ciasta wgniatamy przyprawy do środka. Na blachę układamy papier do pieczenie. Ciasto kroimy w paski o szerokości około 1cm i zwijamy delikatnie. Układamy w równych odstępach od siebie. Pieczemy w pieakrniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. 



Przygotowałam też kilka ślimaczków z ciastka, wystarczy pokrojone paski zwinąć na palcu i ułożyć na papierze. Myślę, że będą smakować dobrze zarówno do piwa jak i czerwonego barszczu.



Proste? oczywiście!
Smacznego :)

Maślane ciasteczka

Maślane ciasteczka

Dla koleżanki Kingi nadszedł czas zmian. Przygoda i nowe życie czekają na nią gdzieś tam w świecie. A wiadomo, że najprościej podróżuje się samolotami. A ponieważ nasza praca nierozerwalnie połączona jest z lotnictwem ciasteczka na pożegnanie Kingi musiały być w kształcie samolotu. Smak maślany. Bo pyszny. 


Najlepiej piecze się i dekoruje ciasteczka w towarzystwie, dlatego też należało zebrać ekipę pełną energii, chęci do pieczenia i ze zmysłem dekoratorskim. Efekty w pełni zadowalające. 




Ciasto:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
2 jajka
kostka masła
    
Mąkę przesiać przez sito, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier puder i jajka. Wyrobić dokładnie ciasto. Owinąć w folię lub bawełnianą ściereczkę i wstawić do lodówki na około 2h. Po tym czasie kroimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy foremkami kształty. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 

Do dekoracji użyliśmy: dużo humoru, nutkę optymizmu, szczyptę tęsknoty za Kingą, trochę wspomnień, dwie łyżeczki wiary w spełnianie marzeń.

a także: czekoladę białą i mleczną, lukier i lukrowe pisaki 

pełne skupienie Marcina

Kasia na luzie, malować potrafi

pierwsza porcja gotowa - Kasia, Kinga i Kasia dume z produkcji

Ania kontroluje jakość wykonywanej pracy

czysta perfekcja

praca wre :)


KINIA: gratulację z podjętej decyzji, życzymy Ci spełnienia marzeń, wysokich lotów, pięknego życia i tak wiele uśmiechu i serca do życia jak masz teraz :)





Smacznego!
Magdalenki

Magdalenki

Moje imienniczki w piekarniku. Pachną obłędnie. Najłatwiejszy klasyk w ciasteczkach czyli nieśmiertelne magdalenki. Wymagają chwili i cieszą brzuszek długo. Dziś przepis podstawowy. Na 24 małe ciasteczka. Czyli jak ucieszyć łasuchów!



Składniki:

1 cytryna - otarta skórka
3/4 szklanki mąki
1/2 kostki masła - roztopiona
1/3 szklanki cukru 
3 białka
3 żółtka



Masło topimy w rondelku i zostawiamy do przestudzenia. 
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka dalej ubijając. Delikatnie mieszamy do masy otartą skórkę z cytryny i roztopione masło. Przesiewamy mąkę i łączymy wszystko razem. 

Formę do magdalenek smarujemy tłuszczem i delikatnie posypujemy bułką tartą. Wypełniamy formę w wysokości 3/4 każdego wgłębienia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut. W zależności od stopnia zarumienienia jaki chcemy osiągnąć. 



Wierzch ciasteczek będzie mniej zarumieniony niż część przy formie. 
Koniecznie muszę zrobić kolejne wersje tych ciasteczek - są cudowne :)

Smacznego :)
Makaron z boczkiem i miętą

Makaron z boczkiem i miętą

Przypomniała mi się dziś wspaniała książka "Wszystko, tylko nie mięta" Ewy Nowak. I tak mnie coś wzięło, żeby obiad był z miętą. Bo uwielbiam. A co lepszego może powstać z połączenia mięty, makaronu i boczku? Tylko pyszny obiad. Na dodatek tak prosty, że już szybciej nie da się nic zrobić.


Składniki:

makaron kokardki
mięta - dużo
200 g groszeku zielonego mrożonego
10 plasterków boczku wędzonego
1 łyżka masła
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
śmietana 12%




Gotujemy makaron w osolonej wodzie. 

Na pateli rozgrzewamy olej z łyżką masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje wsypujemy boczek (ja kroję go w kostkę) i dodajemy pieprzu. Kiedy boczek się zrumieni, wsypujemy mrożony groszek i mieszamy wszystko przez około 1,5 minuty. Powoli dodajemy śmietanę (małe opakowanie) i mieszamy wrzucając posiekaną drobno miętę. 





Odcedzony makaron dodajemy do gotującego się sosu i podajemy. 

Smacznego!

Obiad na podstawie przepisu z książki: Każdy może gotować Jamie Oliver 

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger