Kurkumowe babeczki z kurczakiem i pieczarkami

Kurkumowe babeczki z kurczakiem i pieczarkami

Tak mnie dziś naszło na kurkumę. Sposobów na jej wykorzystanie jest wiele, mnie jednak najbardziej smakuje w połączeniu z kurczakiem. Posiedziałam, podumałam i wymyśliłam. Babeczki z kruchego ciasta z kurkumą, a w środku potrawka z kurczaka, pieczarek i oczywiście z domieszką kurkumy. Żółty obiad gotowy. 

Do przygotowania babeczek użyłam formy na muffinki, jednak można też użyć kokilek. Proporcje wystarczą na około 12 sztuk. Ja najadłam się już trzema babeczkami. Chyba muszę się podzielić resztą. Jako dodatek proponuję sałatkę z sosem winegret. 


Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki wody
2 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki soli
1 żółtko
3/4 kostki masła
+ masło do posmarowania foremki
+ jajko do smarowania

Mąkę przesiewamy przez sito. W środku robimy wgłębienie i wbijamy tam żółtko. Masło tniemy na kawałki i wrzucamy na mąkę, dodajemy kurkumę i sól. Powoli zagniatamy ciasto dodając od czasu do czasu wodę. Wyrabiamy bardzo dokładnie przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Przykrywamy je ściereczką i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę. 

Nadzienie:

1 pojedynczy filet z kurczaka
15 pieczarek
2 cebule
1 jogurt naturalny
2 łyżeczki kurkumy
sól 
pieprz
olej



Jogurt bardzo dokładnie mieszamy z kurkumą. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki i bardzo dokładnie mieszamy ją z jogurtem. Odstawiamy na moment. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy około dwie łyżki oleju. Wsypujemy posiekaną cebulę i lekko ją przysmażamy. Kiedy się zarumieni dodajemy pieczarki i dusimy na małym ogniu przez kilka minut. 

Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy kurczaka razem z jogurtem. Przysmażamy go przez kilka minut, po czym dodajemy do niego pieczarki z pierwszej patelni. Wszystko razem dusimy kilka minut, Dobrze jest jeśli sos powstały z jogurtu nie wyparuje.

Foremkę na muffiny dokładnie smarujemy masłem. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Wykrawamy kwadraty niewiele większe od muffinowych kółek. Bardzo dokładnie nakłądamy ciasto na formę, dociskając je do boków. Wykrawamy także taką samą ilość kółek do przykrycia babeczek.



Przygotowane ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Nakladamy po równo farsz do każdej dziurki i przykrywamy kółkiem z ciasta. Palcami delikatnie ugniatamy boki tak by ciasto się ze sobą połączyło. Smarujemy wierzch jajkiem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 



Smacznego!
Curry Rogan Josh

Curry Rogan Josh

Uwielbiam. Danie to podpatrzone w książce Jamiego Olivera, po raz pierwszy zjadłam w Anglii, gdzie nie zdawałam sobie sprawy jak ciężko będzie mi znaleźć ot tak dynię piżmową na krakowskim rynku warzywnym. Nachodziłam się za nią, inne były, a jakże, ale piżmowa chowała się przede mną usilnie. W końcu na Festiwalu Najedzeni Fest dorwałam ją. I oto jest gotowe danie. Choć raz przygotowałam to samo danie z innej dyni...i też było dobre. Moja wersja jaka jest jaka jest i mnie smakuje. Zobaczymy co powiedzą inni. Zapraszam!

Składniki

dynia piżmowa
kalafior
szpinak liście (młody)
2 cebule
0,5 szklanki wody
5 łyżek oleju
ciecierzyca w puszce (z zalewą)
pietruszka/kolendra
sól
pieprz
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 papryczki chilli suszone (lub 1 duża świeża)
5 ząbków czosnku
przyprawa rogan josh
ryż




Jak przygotować mieszankę przypraw rogan josh:

mielony imbir
papryka słodka
papryka chilli
garam masala
mielona kurkuma
sól
kolendra
kumin
nasiona kolendry
czarny pieprz

Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą (lub ucieramy moździerzem jeśli mamy ziarna). Dodajemy około 1 do 1,5 łyżeczki z każdej przyprawy. Mieszankę dodajemy do gotującego się dania



Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy cebulę i dodajemy olej. Dynie dokładnie myjemy i kroimy. Wyciągamy pestki, kroimy warzywo na kawałki grube na około centymetr i wrzucamy do garnka. 

Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy dokładnie i dodajemy do reszty potrawy. Wlewamy około 0,5 litra wody, dodajemy zgnieciony czosnek, posiekaną pietruszkę, papryczkę chilli, rogan josh i ciecierzycę razem z zalewą z puszki. 
Mieszamy dokładnie i zostawiamy na gazie przez około 20-30 minut aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy szpinak i jeszcze przez chwilę gotujemy. 


Podajemy z ugotowanym ryżem. Jeśli potrawa jest zbyt ostra, można dodac 1-2 łyżki śmietany na talerz by złagodzić smak.

Smacznego!


Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger