Curry Garam Masala
Uwielbiam zapach tej mieszanki. Jest intesywny. Tak samo jak jej smak. Ponieważ zupełnie nie chciało mi się dziś trudnić nad obiadem postawiłam na danie jednogarnkowe. Bo prosto i szybko można wyczarować smaczny obiadek.
Składników jest dość dużo, ale plusem tego typu potraw jest to, że możemy wrzucić do nich dowolne warzywa czy mięso i wymieniać te, na które akurat nie mamy ochoty.
Składniki:
1 filet z piersi kurczaka (opcjonalnie)
1 cebula
1 puszka ciecierzycy
1 brokuł
1 papryczka chili
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
1 garść szpinaku
2 małe cukinie
2 bataty
10 pieczarek
3 łyżki przyprawy Garam Masala
2 ząbki czosnki
sól
pieprz
1 szklanka bulionu
0,5 szklanki wody
olej
ryż
Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy około 2 łyżek oleju i wrzucamy na nie pokrojoną cebulę. Kroimy filet z kurczaka i kiedy cebula delikatnie się zeszkli dorzucamy go do garnka. Pieczarki obieramy i dorzucamy do garnka. Wszystko delikatnie solimy i mieszamy. Kiedy mięso zrobi się białe wlewamy bulion i wodę.
Czosnek zgniatamy i dodajemy do garnka. Ziemniaki i cukinie kroimy w dużą kostkę i dokładamy do dania. Wszystko dusimy na lekkim ogniu dodając przyprawę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy papryczkę chili, pietruszkę, szpinak i odsączoną z puszki cicierzycę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym ryżem. Na wierzch dokładamy świeży szpinak. Smacznego!