Ciasto marchewkowe z pistacjami
Przygotowałam je kiedyś spontanicznie na akcję charytatywną organizowaną w byłej firmie. A teraz naszło mnie na powtórkę. Myślę, że smakowało tym, którzy mogli je skosztować.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
5 startych marchewek
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka masła
bułka tarta
Jajka ucieramy z cukrem na puzsystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Delikatnie dodajemy do jajek. Marchewki ucieramy i dodajemy do masy. Bardzo dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki (ja użyłam okrągłej o średnicy 25 cm) posmarowanej masłem i delikatnie posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 55 minut.
Masa:
250 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
200 g serka mascarpone
200 g pistacji
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przesiany cukier puder i delikatnie mieszamy z serkiem. Pistacje obieramy z łypek. Ciasto przekrawamy na pół. Część masy układamy jako pierwszą warstwę i delikatnie posypujemy częścią pistacji. Nakładamy wierzch ciasta i dekorujemy pozostałą masą i orzechami.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz