Drobiowe klopsiki curry
sierpnia 19, 2017
2
cebula
,
curry
,
drób
,
filet z kurczaka
,
kasza
,
kasza manny
,
kurczak
,
obiad
Kurczaki w formie kotletów mogą się schować w porównaniu z takimi pysznymi kuleczkami. Jeśli macie choć odrobinę czasu by przygotować coś ekstra na obiad, takie rozwiązanie spodoba się Wam od razu.
Składniki:
1 filet z kurczaka (pojedynczy)
1 jajko
2 łyżeczki curry
1 cebula
3/4 szklanki kaszy manny
3/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
olej - 2 łyżki
1 łyżka curry do sosu
0,5 szklanki zielonej cebulki
Składniki na około 15 sztuk wielkości piłeczki do ping ponga (uwielbiam to porównanie)
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Filet z kurczaka kroimy w bardzo drobne kawałki lub mielimy. Mieszamy razem z cebulą, jajkiem oraz przyprawami. Dosypujemy kaszkę do uzyskania kleistej konsystencji tak by dało się formować kuleczki z mięsa.
Najlepiej mokrymi dłońmi formujemy kulki z mięsa i wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Delikatnie obsmażamy z każdej strony. Zalewamy wszystko wodą tak by prawie zakryć pulpeciki i wrzucamy jeszcze łyżkę curry. Na wolnym ogniu redukujemy sos. Dusimy przez około 12-15 minut, na koniec dodając posiekaną cebulkę.
Idealne w połączeniu z ryżem lub kaszą pęczak.
Smacznego!
Myślę że próba nastąpi w ciągu najbliższego tygodnia :)
OdpowiedzUsuńMyślę że próba nastąpi w ciągu najbliższego tygodnia :)
OdpowiedzUsuń