Obwarzanki z serem i szybkim chutney z buraków
Wiadomo, że śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem dnia. Ja staram się nie wychodzić z domu bez przekąszenia chociażby małej kromki. Ale czasem przychodzi taki moment, że po prostu musisz się najeść. I to śniadanie musi być bardziej niż dobre. Dlatego zapraszam Was na niepowtarzalny smak w sam raz do porannej kawy.
Składniki:
2 obwarzanki z makiem (lub bułka)
1 mały burak
1 mała czerowna cebula
200 g białego sera
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżeczka nasion sezamu
1 łyżka soku z limonki/cytryny
1 łyżka oleju
2 łyżki śmietany
opcjonalnie kilka listków młodego szpinaku
sól
pieprz
Buraka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego posiekaną w drobne paski cebulę czerowną. Lekko ją szklimy. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz ocet. Mieszamy wszystko dodając buraki. Dokładamy miód, sok z limonki i sezam. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Buraczki powinny być delikatnie słodkie a zarazem kwaskowate. Idealnie połączą się z serem.
Przygotowane buraczki najlepiej przełożyć na sitko tak, by odsączyć nadmiar wody i delikatnie je przestudzić.
Ser ugniatamy ze śmietaną i odrobiną soli. Obwarzanki kroimy w poprzek, nakładamy ser, umyty szpinak i buraczki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz