Pałki z kurczaka
Nie da się dziś gotować. W mojej kuchni jest tak ciepło, że swobodnie mogę wykuwać miecze w ogniu. Dlatego polecam przepis przygotowany już dawno, nie wymagający wiele pracy. Włączasz piekarnik i uciekasz jak najdalej od kuchni.
Składniki:
4 pałki udek z kurczaka
2 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki mielonego imbiru
sól
pieprz
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Do małego rondelka wlewamy olej, ocet i sos sojowy. Dodajemy pieprz i imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. Delikatnie solimy kurczaka i wkładamy wszystko do marynaty. Dokładnie pokrywamy nią mięso i zostawiamy na minimum godzinkę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kurczaka układamy na brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym. Polewamy pozostałością marynaty. Pieczemy około 30 - 45 minut w piekarniku.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz