Dynia w aromatycznym sosie
Wiadomo, że każdy stragan i każdy kącik warzywny o tej porze roku zawalony jest dyniami. Chwyciłam jedną z nich i przygotowałam na obiad aromatyczny sos. Idealnie nada się do ryżu lub makaronu. Na chłodne wieczory i zimne popołudnia. Niech Wam smakuje.
Składniki:
1 mała dynia hokkaido
2 cebule szalotki
4 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego białego
1 łyżka sosu sojowego
0,5 szklanki posiekanej zielonej cebulki
1 łyżeczka papryki ostrej
1 szklanka bulionu
1 łyżka kuminu rzymskiego
imbir - kawałek wielkości kciuka
sok z połowy limonki
200 ml mleczka kokosowego
sól
pieprz
olej
Ryż
5 łyżek ryżu ugotowanego na sypko
1 mała papryczka chili
sok z 1 limonki
0,5 szklanki siekanej zielonej cebulki
3 łyżi oliwy z oliwek
szczypta soli
Dynię obieramy i kroimy na pół. Wyciągamy pestki i tniemy dynię na równe kawałki. Szalotkę siekamy w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę, delikatnie ją szklimy. Dodajemy kumin, paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Dolewamy sos sojowy oraz ocet winny. Wszystko mieszamy. Wyciskamy czosnek i zcieramy imbir na drobnej tarce. Mieszamy.
Na patelnię dokładamy dynię i zalewamy wszystko bulionem. Dolewamy wodą tak by delikatnie zakryła dynię i gotujemy na wolnym ogniu około 25 min aż sos się zredukuje. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jszcze kilka minut.
Doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem i na koniec dodajemy posiekaną zieloną cebulkę i sok z limonki. Możemy na koniec dodać posiekaną pietruszkę.
Ugotowany ryż delikatnie solimy, dodajemy oliwę, sok z limonki, posiekaną drobno papryczkę chili i zieloną cebulkę. Mieszamy i podajemy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz