Pieczona brukselka
stycznia 18, 2018
0
brukselka
,
lunch
,
miód
,
obiad
,
orzechy laskowe
,
papryka chili
,
ziele angielskie
Propozycja dla smakoszy brukselki. Bo to zielone warzywo nie może być jedzone tylko ugotowane w osolonej wodzie. Są lepsze sposoby na ten specyficzny smak. I ja go znalazłam, a teraz podzielę się nim z Wami.
Składniki:
25 świeżych brukselek
0,5 łyżeczki pieprzu
szczypta soli
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
szczypta papryki ostrej mielonej
12 sztuk orzechów laskowych
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki papryczki chilli - opcjonalnie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków, usuwamy zeschniętą końcówkę i przekrawamy brukselkę na pół, a większe na ćwiartki.
Mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy w proszku i posypujemy brukselki, Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy.
Pieczemy przez 25 minut do zmięknięcia warzyw. Na koniec polewamy brukselki miodem i zostawiamy w piecu na dwie minuty. Mieszamy z posiekanymi orzechami i posiekaną papryczką chilli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz