Czerwone curry z warzywami i kurczakiem
Może i na zewnątrz jest gorąco, ale to nic złego, żeby i na patelni zawrzało. Jeśli lubicie mocny, ostry smak to czerwone curry idealnie nada się na obiad lub kolację.
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
2 średnie papryki czerwone
1 cebula
2 łyżki pasty czerwonego curry
160 ml mleczka kokosowego
5 mini kukurydz
1 garść orzechów nerkowca
1 garść migdałów bez skórki
natka pietruszki
sól
pieprz
olej
Kurczka tniemy na wąskie paski, cebulę siekamy w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy kurczaka i opiekamy go soląc delikatnie i dodając około 1/4 łyżeczki pieprzu. Zalewamy wodą do przykrycia mięsa. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, pociętę w kawałki kukurydze, migdały i orzechy. Dodajemy pastę curry i wszystko dokładanie mieszamy. Redukujemy sos przez kilkanaście minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Jeśli to nie nastąpiło możemy dolać odrobinę wody i dusić wszystko raz jeszcze.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mleko kokosowe. Mieszamy i przez parę minut utrzymujemy na ogniu.
Smacznego!
Jedno z moich ulubionych dań na tym blogu. Jest prost i bardzo dobre. Proszę o więcej przepisów !
OdpowiedzUsuń