Tort borówkowy

Uwielbiam robić torty urodzinowe. Bo to oznacza, że gdzieś w okolicy będzie fajna impreza. Ktoś dorasta, komuś udało się przeżyć kolejny rok, ktoś inny dojrzał, ktoś się właśnie urodził, I chociaż przygotowanie jednego tortu pochłania trochę czasu, to jednak efekty pracy rekompensują trud. 


Tym razem biały tort z nadzieniem z borówek trafi do pewnego trzylatka. Mam nadzieję, że w całości będzie mu smakowało tak samo jak mnie kolejne warstwy tego smakołyku. 


Tworząc ten przepis zaczęłam zastanawiać się, jak nazwać ten tort, bo to co dla mnie jest borówką, dla innych jest jagodą. Postawiłam na borówki, bo to przecież moje dzieło. 





Biszkopt:

6 jajek
0,5 szklnki cukru
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masło
bułka tarta



Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Delikatnie ubijając dodajemy na przemian żółtka i cukier, tak by cukier zupełnie się rozpuścił.


Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Do miski delikatnie dodajemy ubitą pianę i łączymy do uzyskania jednolitej masy.


Foremkę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i delikatnie posypujemy bułką tartą. Gotową masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdzamy patykiem, czy biszkopt jest dobrze upieczony.


Kiedy biszkopt jest dobrze upieczony natychmiast wyciągamy go z piekarnika i kilkakrotnie rzucamy nim z dużej wysokości by nie opadł. Pozostawiamy do ostudzenia. Najlepiej pozostawić go pod przykryciem na kilka godzin. Wtedy łatwiej będzie nam go ciąć na warstwy.


Masa borówkowa (jagodowa)

250 g serka mascarpone
1 łyżka masła
1 szklanka borówek
2 łyżki cukru pudru


Serek mascarpone ucieramy na jednolitą masę razem z masłem. Dodajemy cukier puder i łączymy razem. Borówki delikatnie miksujemy i dodajemy do masy ucierając wszystko razem.





Masa biała:

500 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
szklanka borówek


Śmietanę ubijamy na sztywną masę i deliaktnie dodajemy do niej serek mascarpone by dokładnie wymieszał się z masą. Dodajemy cukier puder.


Gotowy biszkopt kroimy na trzy blaty. Możemy delikatnie nasączyć biszkopt mocną czarną herbatą. Zakładamy obręcz wokół tortu i nakładamy masę borówkową. Kładziemy drugi blat i nasączamy go herbatą. Kładziemy białą masę i posypujemy ją świeżymi owocami i nakrywamy masą. Wkładamy tort na minimum dwie godziny do lodówki.


Masa śmietanowa

500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru


Śmietanę ubijamy na sztywną masę i dodajemy serek mieszając by połączył się z masą. Dodajemy cukier puder.


Z tortu zdejmujemy obręcz. Kładziemy ostatni blat biszkoptu i pokrywamy wierzch i boki tortu przygotowaną masą śmietanową. Na kilka godzin chłodzimy cały tort w lodówce.





Smacznego i Sto lat!!

ps. napis nad tortem to moja druga pasja, czasem fajnie stworzyć coś z igły i nitki!

2 komentarze:

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger