Pałki z kurczaka

Nie da się dziś gotować. W mojej kuchni jest tak ciepło, że swobodnie mogę wykuwać miecze w ogniu. Dlatego polecam przepis przygotowany już dawno, nie wymagający wiele pracy. Włączasz piekarnik i uciekasz jak najdalej od kuchni.



Składniki:

4 pałki udek z kurczaka
2 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki mielonego imbiru
sól
pieprz



Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Do małego rondelka wlewamy olej, ocet i sos sojowy. Dodajemy pieprz i imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. Delikatnie solimy kurczaka i wkładamy wszystko do marynaty. Dokładnie pokrywamy nią mięso i zostawiamy na minimum godzinkę. 



Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kurczaka układamy na brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym. Polewamy pozostałością marynaty. Pieczemy około 30 - 45 minut w piekarniku. 

Podajemy z ryżem lub ziemniakami. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger