Ryż z warzywami i kurczakiem

Zapomniałam jakie to dobre jedzenie czai sie na blogu. się na dobre. Jeśli za chwię pogoda się odmieni, to na talerzu powinno być kolorowo i smacznie. Kolorowy ryż w sam raz lekkie danie poleca sie na obiad.



Składniki:

1filet z piersi kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kurkumy
3/4 szklanki bulionu
zielony mrożony groszek
ryż
sól
pieprz

Filet z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy na równe kwadraciki i przekładamy do miski. Zalewamy go sosem sojowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.



Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju. Dodajemy posiekaną cebulkę i lekko ją rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy. Kiedy będzie gotowe dokładamy czosnek. Wszystko zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.

Wsypujemy mrożony groszek (w zależności od tego ile chcemy go zjeść). Doprawiamy wszystko dokłądnie solą i pieprzem. 

Ryż gotujemy w nieosolonej wodzie z łyżeczką kurkumy. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do mięsa. Mieszamy wszystkie składniki i podajemy na stół.



SMACZNEGO :)

3 komentarze:

  1. Pytanie, dlaczego w nieosolonej wodzie ten ryż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy lepiej czuć smak innych składników. Długo zajęło mi oduczenie się solna ryżu ale było warto :)

      Usuń
  2. Nigdy bym nie sądziła, że można nie solić ryżu, dla mnie to także nowość. A co ze świeżością składników? Czytałam, że na takich miejscach https://mrchef.pl/ można robić zakupy spożywcze do potraw w odmierzonych składnikach i zaoszczędzić czas. Chyba, że ma się inne sposoby na zakupy.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger