Ziemniaczki nadziewane boczkiem i paprykami
września 02, 2017
0
boczek
,
obiad
,
papryka
,
papryka czerwona
,
papryka zielona
,
ziemniaki
,
ziemniaki nadziewane
Ziemniaki nie muszą być tylko z wody lub w postaci frytek. Czasem warto zrobić z nich coś zupełnie innego i zaserwować sobie lub gościom na obiad pyszną odmianę. Dziś na obiad standardowy ziemniak nadziewany paprykami.
Składniki
8 średniej wielkości ziemniaków
0,5szklanki tartego żółtego sera
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
Nadzienie
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 duża cebula
125 g wędzonego boczku
1 łyżka oleju
sól
pieprz
1 łyżeczka lubczyku
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy zrobią się miękkie odzcedzamy je i rozgniatamy dodając ser, jajko i olej. Odstawiamy do przestygnięcia.
Cebulę, boczek i papryki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy boczek i cebulę. Delikatnie opiekamy dodając szczyptę soli i pieprzu. Dorzucamy papryki i lubczyk. Mieszkamy i dusimy przez około 5 minut na małym ogniu.
Łyżką odmieżamy ilość ziemniaków które najłatwiej nałożyć na dłoń i rozgnieść na niewielki placek. Na środku za pomocą łyżeczki nałożyć nadzienie i zgnieść wszystko do kształtu kulki nalepiej przerzucając ją z jednej dłoni na drugą. Układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temeraturze 180 stopni przez około 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz