Ziemniaczki nadziewane boczkiem i paprykami

Ziemniaki nie muszą być tylko z wody lub w postaci frytek. Czasem warto zrobić z nich coś zupełnie innego i zaserwować sobie lub gościom na obiad pyszną odmianę. Dziś na obiad standardowy ziemniak nadziewany paprykami. 



Składniki

8 średniej wielkości ziemniaków
0,5szklanki tartego żółtego sera
1 jajko
2 łyżki oleju
sól

Nadzienie

1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 duża cebula
125 g wędzonego boczku
1 łyżka oleju
sól
pieprz 
1 łyżeczka lubczyku

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy zrobią się miękkie odzcedzamy je i rozgniatamy dodając ser, jajko i olej. Odstawiamy do przestygnięcia. 




Cebulę, boczek i papryki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy boczek i cebulę. Delikatnie opiekamy dodając szczyptę soli i pieprzu. Dorzucamy papryki i lubczyk. Mieszkamy i dusimy przez około 5 minut na małym ogniu. 



Łyżką odmieżamy ilość ziemniaków które najłatwiej nałożyć na dłoń i rozgnieść na niewielki placek. Na środku za pomocą łyżeczki nałożyć nadzienie i zgnieść wszystko do kształtu kulki nalepiej przerzucając ją z jednej dłoni na drugą. Układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temeraturze 180 stopni przez około 20 minut. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger