Ciasto bananowe z orzechami
Była okazja to i ciasto się upiekło. Ponieważ tym razem swoje urodziny świętowała Agata, jej także należało się ciasto. Jedną odmianą jest to, że nie był to klasyczny tort. Bo i podróż długa i temperatura wprost z tropików nie sprzyjała.
Impreza była udana, słońce świeciło, woda chłodziła, muzyka grała. W przepięknej scenerii Jeziora Żywieckiego spałaszowaliśmy takie oto słodkości.
Składniki:
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
4 banany
1 szklanka orzechów włoskich (siekane)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
1 jajko
3 łyżeczki aromatu rumowego (lub rumu)
0,5 kostki masła
Masło wraz z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat rumowy i miksujemy dalej. Dodajemy rozdrobnione banany.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i przesypujemy do masy. Łączymy wszystko ze sobą.
Dzielimy masę na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Formę o wymiarach 22x30 nacieramy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy masę jasną i równomiernie rozprowadzamy po dnie. Rozsypujemy posiekane orzechy. Na to nakładamy masę kakaową.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza i pieczemy około 50 minut do "suchego patyczka"
Smacznego
no i oczywiście: Sto lat dla Agaty :)
uwielbiam ciasto bananowe :)
OdpowiedzUsuń