Warsztaty kuchni żydowskiej. Dzień I: Zrób sobie szabes!

Można śmiało powiedzieć, że Kraków festiwalami stoi. Nie tak dawno była Off Camera, potem Krakowski Festiwal Filmowy, Najedzeni Fest, a tu już rozpoczął się Festiwal Kultury Żydowskiej. Oczywiście to co w pierwszej kolejności przyciągnęło moją uwagę to warsztaty kulinarne prowadzone przez Malkę Kafkę. Już rok temu miałam okazję zobaczyć jak piecze się jemenicki chleb Jachnun, jak zrobić tabbouleh, czy jak przygotować szakszukę. Prawdopodobnie te przepisy także pojawią się na blogu. 




Na razie jednak żyję pierwszym dniem warsztatów. Dziś w Hamsie na ulicy Miodowej uczyliśmy się przygotowywać podstawowe dania na kolację szabasową. I tak stworzyliśmy żydowski kawior, gechekte ajer czy przygotowaliśmy śledzie. Największą radość jednak sprawiło wszystkim własnoręczne przygotowanie, uformowanie, zaplecenie i upieczenie chałki. Wyszły wybornie. A ten zapach roztaczający się po sali. Niesamowite. To był wspaniały dzień. Oby kolejne były tak piękne!

wyrabianie ciasta na chałkę

Gechekte ajer

piękne, błyszczące i pachnące chałki 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger