Babeczki cynamonowe
Święta pachną cynamonem. A ja lubię dodawać go do wszystkiego. Dlatego też nie mogło zabraknąć paru łyżeczek w przedświątecznych babeczkach. Taka mała alternatywa dla pierników, serników i makowców na świątecznym stole.
Składniki
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka oleju
1 jajko
2 jabłka
Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Wbijamy jajko i delikatnie mieszamy całość dodając mleko a potem olej. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Jabłka obieramy ze skorki, kroimy w drobną kostkę.
Powstałą masę przekładamy do papierowych foremek na babeczki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Jesli chcemy przerobić babeczkę na choinkę, oto mój sposób:
Masa:
małe opakowanie śmietanki kremówki 36 %
serek mascarpone
2 łyżki cukru pudru
zielony barwnik
gwiazdki do ozdabiania
kokosowe wiórka
Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone i bardzo dokładnie mieszamy. Nie może pozostać żadna grudka. Dodajemy cukier puder przesiany przez sitko oraz zielony barwnik do uzyskania koloru jaki nas satysfakcjonuje. Część masy można zostawić białą.
choineczka, najsłodsza z możliwych
Babeczki smarujemy białą masą i obsypujemy kokosowymi wiórkami. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy zieloną masę formując kształt choinki. Ozdabiamy gwiazdkami.
Tego typu babeczki polecam zjeść od razu.
Prosto, słodko, smacznie!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz