Babeczki cynamonowe

Święta pachną cynamonem. A ja lubię dodawać go do wszystkiego. Dlatego też nie mogło zabraknąć paru łyżeczek w przedświątecznych babeczkach. Taka mała alternatywa dla pierników, serników i makowców na świątecznym stole. 



Składniki 

1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka oleju
1 jajko
2 jabłka

Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Wbijamy jajko i delikatnie mieszamy całość dodając mleko a potem olej. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Jabłka obieramy ze skorki, kroimy w drobną kostkę. 


Powstałą masę przekładamy do papierowych foremek na babeczki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. 



Jesli chcemy przerobić babeczkę na choinkę, oto mój sposób:

Masa:

małe opakowanie śmietanki kremówki 36 %
serek mascarpone
2 łyżki cukru pudru
zielony barwnik
gwiazdki do ozdabiania
kokosowe wiórka

Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone i bardzo dokładnie mieszamy. Nie może pozostać żadna grudka. Dodajemy cukier puder przesiany przez sitko oraz zielony barwnik do uzyskania koloru jaki nas satysfakcjonuje. Część masy można zostawić białą. 

choineczka, najsłodsza z możliwych

Babeczki smarujemy białą masą i obsypujemy kokosowymi wiórkami. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy zieloną masę formując kształt choinki. Ozdabiamy gwiazdkami. 
Tego typu babeczki polecam zjeść od razu.

Prosto, słodko, smacznie!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger