Pstrąg cytrynowy
Na obiad wpadła koleżanka ze szkolnej ławki, Kasia B. I od drzwi zapowiedziała: "robimy pstrąga". Przezornie nawet przyniosła ze sobą dwie sztuki, co pozwoliło nam przygotować szybciutko tą smaczną rybkę. Dziękuję:)
Składniki
2 pstrągi
2 cytryny
3/4 masła
koperek
sól
pieprz
tymianek
Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Delikatnie ją solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy pokrojone plasterki cytryny. Kilka kawałków wkładamy także na wierzch,, pstrąga wkładamy na około pół godzinki (a jeśli możemy to dłużej) do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200-210 stopni. Wyjmujemy rybę z lodówki. Wyciągamy cytrynę. Na jej miejsce wkładamy pokrojone w plasterki masło, tymianek i wiązki koperku. Doprawiamy wszystko solą i peprzem. Umieszamy ryby w naczyniu do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy rybę około 20-30 minut.
Smacznego :)
Z chęcią spróbuję przepisu, wyglądają przesmacznie!
OdpowiedzUsuńJest pyszny :)
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuń