Pstrąg cytrynowy

Na obiad wpadła koleżanka ze szkolnej ławki, Kasia B. I od drzwi zapowiedziała: "robimy pstrąga". Przezornie nawet przyniosła ze sobą dwie sztuki, co pozwoliło nam przygotować szybciutko tą smaczną rybkę. Dziękuję:)



Składniki

2 pstrągi
2 cytryny
3/4 masła
koperek
sól
pieprz
tymianek



Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Delikatnie ją solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy pokrojone plasterki cytryny. Kilka kawałków wkładamy także na wierzch,, pstrąga wkładamy na około pół godzinki (a jeśli możemy to dłużej) do lodówki. 

Piekarnik nagrzewamy do 200-210 stopni. Wyjmujemy rybę z lodówki. Wyciągamy cytrynę. Na jej miejsce wkładamy pokrojone w plasterki masło, tymianek i wiązki koperku. Doprawiamy wszystko solą i peprzem. Umieszamy ryby w naczyniu do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy rybę około 20-30 minut. 



Smacznego :)


3 komentarze:

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger