Ziemniaczki zapiekane
Danie tak proste, że aż dziwne iż ląduje na blogu. Jednak dlaczego nie? Może ktoś jednak nie wie jak zrobić pieczone ziemniaki? A można na wiele sposobów. Ilu ludzi tyle rodzajów. Ja przygotowałam ziemniaki z rozmarynem, tymiankiem i jeszcze kilkoma przyprawami...
Składniki:
1,5 kg ziemniaków drobnych
4 łyżki oleju
3 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki rozmarynu
0,5 łyżeczki szałwi
papryka ostra
sól
pieprz
Ziemniaki myjemy lub obieramy ze skórki. Kroimy na ósemki i wkładamy do miski. Zalewamy olejem. Wszystkie zioła mieszamy ze sobą i wsypujemy do miski, Rękami mieszamy wszystko dokłanie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie na około 35-40 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Idealny dodatek praktycznie do każdego mięsa i ryby. Życzę smacznego i udanego weekendu!
Uwielbiam je! :) Polecam wypróbować również wersję z bułką tartą. Ziemniaki trzeba wcześniej chwilę podgotować, a później obtoczyć w bułce tartej z przyprawami, polać oliwą i dodać tymianek, no i wszystko razem zapiec. Znasz ten przepis? :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Ania
http://piqstory.blogspot.nl/
nie znam :) więc wpisuję na listę do zrobienia :) dzięki za podpowiedź
Usuńpozdrawiam :)
A jak to jest że ja się nie wypowiedziałam tu?
OdpowiedzUsuńZiemniak smażony i ziemniak pieczony to jest prawie takie samo dobro jak mięso :D
zgadzam się w stu procentach :D
Usuń