Hamantasze
Hamantasze, czyli kieszeń lub uszy Hamana, ciasteczka z kuchni żydowskiej w kształcie trójkąta. Tradycyjnie przygotowywane na święto Purim, czyli w okolicach lutego i marca, ale ja postanowiłam wykorzystać ten przepis na przedświateczny smakołyk. Skusiło mnie do tego nadzienie z maku. Idealne na wigilijny czas.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
0,5 kostki masła
2 jajka
0,5 szklanki cukru
masa makowa
otarta skórka z pomarańczy
Mąkę przesiewamy, dodajemy poskiekane masło, cukier, jajka i skórkę z pomarańczy i zagniatamy ciasto. Kiedy jest już idealnie gładkie wkładamy je na godzinę do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy kółka za pomocą szklanki lub foremki. Na środku umieszczamy łyżkę masy makowej i formujemy kształt trójkąta.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut aż ciasto delikatnie się zarumieni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz