Zupa z soczewicą i boczkiem
Wymyślona w ostatnim momencie, rozgrzewająca i gęsta zupa. Do garnka wrzucałam co tylko nawinęło mi się pod rękę. A na koniec posypałam talerz parmezanem. I zadziałało. Było bardzo pysznie. A przede wszystkim treściwie.
Składniki:
4 plasterki boczku
1 cebula
1 puszka czerwonej soczewicy
4 łodygi selera naciowego
6 listków mięty
3 ząbki czosnku
0,5 szklanki makaronu gwiazdki
1 litr bulionu
tarty parmezan
olej
sól
pieprz
szczypta suszonego chili
Boczek kroimy w drobną kostkę, to damo robimy z cebulą. Do garnka wlewamy około dwóch łyżek oleju i lekko rumienimy boczek z cebulą. Dodajemy odsączoną soczewicę, pokrojony seler naciowy, zgniecione ząbki czosnku.
Wszystko zalewamy bulionem, wsypujemy makaron i dodajemy przyprawy i posiekane drobno listki mięty. Gotujemy na lekkim ogniu przez 10-15 minut. Zupę przelewamy na talerz i posypujemy ją tartym parmezanem.
Jeśli zupa jest za gęsta, można rozcięczyć ją wodą lub bulionem. Ja na koniec wrzuciłam świeżo ugotowaną ciecierzycę, ot tak, żeby było jeszcze bardziej gęsto!
Smacznego!
Wyśmienita :D
OdpowiedzUsuńistotnie tak jest :)
Usuń