Sałatka z pikantnym kurczakiem i cytryną
listopada 14, 2016
0
ciecierzyca
,
cytryna
,
czosnek
,
filet z kurczaka
,
kolacja
,
kumin
,
kurczak
,
kurkuma
,
obiad
Zima już jest. Kto nie zrobił zapasów tłuszczu w bioderkach na zimne dni, może poszperać po blogu za czymś bardziej tuczącym. Dziś natomiast propozycja trochę bardziej dietetyczna. Dla tych, którym marzy się bikini w przyszłym sezonie.
Składniki
0,5 filet z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1,5 łyżeczki papryki ostrej
1 puszka ciecierzycy
sok z 0,5 cytryny
sól
pieprz
rukola
olej
Filet z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, Kroimy mięso na wąskie pasemka. Patelnię rozgrzewamy z olejem. Układamy na rozgrzanym tłuszczu kurczaka. Wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy razem z mięsem. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Smażymy kurczaka. Kiedy jest już gotowy skrapiamy go sokiem z cytryny i mieszamy na patelni z odsączoną ciecierzycą.
Sos
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
2 łyżki octu winnego białego
sok z połowy cytryny
sól pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Na telerzu układamy rukolę, mięso z ciecierzycą i wszystko polewamy sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz