Pieczarki w sosie

Urlop upłynął mi nie tylko na odpoczynku, ale także na przygotowywaniu smakołyków do wieczornego grilla. Moja bratowa jako pyszny dodatek do udek z kurczaka przygotowała pyszne pieczarki. Trzeba będzie je powtórzyć. Nie jeden raz.



Składniki:

500 g pieczarek
2 czerwone cebule
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu winnego czerwonego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
olej
sól 
pieprz
woda

Cebulę kroimy w drobną kostkę. pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, delikatnie opiekamy cebulę i dodajemy czosnek i pieczarki. Wszystko mieszamy. Dodajemy przyprawy, ocet i sos sojowy. Zalwamy wszystko wodą w ilości około  0,5 szklanki i mieszając czekamy aż sos się zredukuje. Mąkę mieszamy z niewielką ilością wody i dodajemyy do sosu zagęszczając go. 

Pieczarki idealnie pasują do mięsa lub innych warzyw z grilla. 
Zdjęcie niestety tylko jedno. Ale jakże samkowite, prawda? 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger