Rogaliki z nadzieniem orzechowym

Najgorsze co może być to przeziębienie w tak piękny dzień jak dziś. Więc skoro nie jestem w stanie wydusić z siebie nawet jednego słowa, wzięłam się za pieczenie. Padło na planowane od dawna rogaliki. Do sklepu dziś wydawało mi się daleko, dlatego użyłam takich składników, które jeszcze czaiły się w moich szafkach. Tak powstały pachnące, pyszne rogaliki nadziewane orzechami. Mniam!


Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
14g suchych drożdży
0,5 szklanki cukru
2 jajka
3 łyżki oleju
szczypta soli

Nadzienie:

150 g mielonych orzechów laskowych
6 łyżek mleka
1 łyżeczka cukru pudru
3 łyżki brązowego cukru

do posmarowania:

1 jajko
1 łyżka mleka



W ciepłym mleku mieszamy drożdże z odrobiną cukru i przykrywamy do wyrośnięcia zaczynu przez kilkanaście minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, olej i sól i mieszając najlepiej ręką dodajemy wyrośnięty zaczyn zagniatając ciasto przez około 5-7 minut. Ciasto nakrywamy w misce na godzinę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Zmielone orzechy mieszamy z mlekiem oraz cukrami. Jeśli masa jest zbyt sucha i nie klei się należy dodać mleka, jeśli jest za wodnista, cukru pudru. 



Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na kształt koła i przecinamy nożem najpierw na pół, potem na ćwiartki, potem na ósemki. Na końcu każdego kawałka układamy około łyżeczki nadzienia i zawijamy w stronę cieńkiego zakończenia. Gotowy rogalik układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na blaszce do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut do zrumienienia się rogalików.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger