Szarlotka

Jesień równa się jabłka. Najwspanialsze co możemy jeść w Polsce. Słodkie, soczyste, kwaśne, czerwone, zielone. Z nich możemy robić desery, dania wytrwane i napoje. Na początek jesiennego sezonu szarlotka. Bo jakoś trzeba się rozkręcić na nowo.



Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki wody
150 g masła 
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli

300 g borówek
1 jabłko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Forma do tarty o średnicy 24 cm




Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło, cukier puder i sól. Dolewając wodę ugniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na kształt formy. Dno musi być trochę większe niż forma. Bardzo dokładanie przyciskamy ciasto do dna i boków. 

Jabłko obieramy i kroimy w wąskie paski i układamy na dnie ciasta. W misce mieszamy odsączone borówki razem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Układamy owoce na ciasto. Drugą część ciasta nakładamy na owoce i dokładanie łączymy z ciastem z dna.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 min (do zarumienienia się ciasta)


Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger