Tarta z borówkami i jabłkiem

Jak szaleć to szaleć. Sobotnie popołudnie w kuchni zaowocowało pysznym ciastem. Czego to człowiek nie wymyśli rozmrażając lodówkę, kiedy odkrywa pokłady borówek w zamrażarce.




Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki wody
150 g masła 
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli

5 dużych jabłek
4 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
1 jajko

Forma do tarty o średnicy 28 cm

Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło, cukier puder i sól. Dolewając wodę ugniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na kształt formy. Dno musi być trochę większe niż forma. Bardzo dokładanie przyciskamy ciasto do dna i boków.




Jabłka obieramy i kroimy w wąskie paski lub drobną kostkę. W misce mieszamy je razem z cukrem i cynamonem. Układamy na ciasto. Drugą część ciasta nakładamy na owoce i dokładanie łączymy z ciastem z dna. 

Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 min (do zarumienienia się ciasta)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger