Tarta z borówkami i jabłkiem
Jak szaleć to szaleć. Sobotnie popołudnie w kuchni zaowocowało pysznym ciastem. Czego to człowiek nie wymyśli rozmrażając lodówkę, kiedy odkrywa pokłady borówek w zamrażarce.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki wody
150 g masła
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
5 dużych jabłek
4 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
1 jajko
Forma do tarty o średnicy 28 cm
Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło, cukier puder i sól. Dolewając wodę ugniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na kształt formy. Dno musi być trochę większe niż forma. Bardzo dokładanie przyciskamy ciasto do dna i boków.
Jabłka obieramy i kroimy w wąskie paski lub drobną kostkę. W misce mieszamy je razem z cukrem i cynamonem. Układamy na ciasto. Drugą część ciasta nakładamy na owoce i dokładanie łączymy z ciastem z dna.
Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 min (do zarumienienia się ciasta)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz