Pierożki ze szpinakiem
Uwielbiam pierogi. Na słodko, słono, pikantne, z owocami. W sumie ze wszystkim, bo praktycznie wszystko w pierogu może się znaleźć. Więc, skoro pierogi mogą być ze wszystkim, ja zrobiłam sobie porcję ze szpinakiem. I powiem wam, że były pyszne!
500 g mąki pszennej
jajko
pół kostki masła
szklanka ciepłej wody
Farsz szpinakowy:
cebula
ser typy feta
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
Dodatkowo do pierogów:
cebula
drobno pokrojony boczek
Ciasto wyrobić, bardzo dokładnie. Pozostawić na około pół godziny pod przykryciem. Rozwałkować i wycinać okrągłe formy do pierogów.
Drobno pokroić cebulkę i lekko zrumienić ją na tłuszczu. Pod koniec dodać zgnieciony czosnek. Dodać szpinak. Jeśli szpinak był mrożony w miarę możliwości odparować wodę. Dodać sól i pieprz do smaku. Dla bardziej aksamitnego smaku dodaję dwie łyżki jogurtu naturalnego. Lekko ostudzić. Dodać ser feta, wymieszać dokładnie.
Przygotowane kółka z ciasta uzupełnić farszem, dobrze zagnieść brzegi. Gotować w osolonej wodzie.
Smacznego!
Pierozki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że tak bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuń