Pierożki ze szpinakiem

Uwielbiam pierogi. Na słodko, słono, pikantne, z owocami. W sumie ze wszystkim, bo praktycznie wszystko w pierogu może się znaleźć. Więc, skoro pierogi mogą być ze wszystkim, ja zrobiłam sobie porcję ze szpinakiem. I powiem wam, że były pyszne!

Ciasto:
500 g mąki pszennej
jajko
pół kostki masła
szklanka ciepłej wody

Farsz szpinakowy:

opakowanie szpinaku rozdrobnionego
cebula
ser typy feta
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

Dodatkowo do pierogów:

cebula
drobno pokrojony boczek


Ciasto wyrobić, bardzo dokładnie. Pozostawić na około pół godziny pod przykryciem. Rozwałkować i wycinać okrągłe formy do pierogów.

Drobno pokroić cebulkę i lekko zrumienić ją na tłuszczu. Pod koniec dodać zgnieciony czosnek. Dodać szpinak. Jeśli szpinak był mrożony w miarę możliwości odparować wodę. Dodać sól i pieprz do smaku. Dla bardziej aksamitnego smaku dodaję dwie łyżki jogurtu naturalnego. Lekko ostudzić. Dodać ser feta, wymieszać dokładnie.

Przygotowane kółka z ciasta uzupełnić farszem, dobrze zagnieść brzegi. Gotować w osolonej wodzie. 
Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger