Makaron w pomidorach
Składniki:
puszka pomidorów*
4 ząbki czosnk
4 łyżki oleju
3 łyżki śmietany
makaron (penne lub pappardelle)
oregano
sól, pieprz
parmezan (opcjonalnie)
W głębokim rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić na nią obrane ząbki czosnku. Kiedy nabierze brązowego koloru wyciągamy go z oleju (czasem jak mam ochotę na bardziej czosnkowy smak wrzucam posiekany w drobno czosnek i zostaje on w daniu)
Ostrożnie wlać pomidory z puszki razem z zalewą (uwaga mocno pryskają). Dusić na średnim ogniu do czasu ich rozgotowania się.
Zabielić smietaną. Dodać oregano, sól i piperz do smaku.
*najlepsze są pomidory krojone, wtedy danie przygotowuje się szybciej. Polecam też te z oregano i czosnkiem co dodatkowo wzbogaci smak.
Tego jeszcze nie jadlam, ale zdjecia mi sie podobaja ;D
OdpowiedzUsuń