Makaron w pomidorach

Danie to pojawiło się kilka lat temu w naszym domu. Chyba pochodziło z gazetki promocyjnej Fiata, ale pamięć czasem płata figle, więc kto to może wiedzieć. Tak czy inaczej od lat, kilka, a może kilkanaście razy w roku jem, jemy makaron w pomidorach. Pierwotnie pewnie wyglądało to zupełnie inaczej, jednak przez lata przepis lekko się zmodyfikował. Jednak smakuje mi to zawsze niezmiennie, Danie jest pyszne, szybkie, łatwe i tanie.






Składniki:

puszka pomidorów*
4 ząbki czosnk
4 łyżki oleju
3 łyżki śmietany
makaron (penne lub pappardelle)
oregano
sól, pieprz
parmezan (opcjonalnie)

W głębokim rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić na nią obrane ząbki czosnku. Kiedy nabierze brązowego koloru wyciągamy go z oleju (czasem jak mam ochotę na bardziej czosnkowy smak wrzucam posiekany w drobno czosnek i zostaje on w daniu)

Ostrożnie wlać pomidory z puszki razem z zalewą (uwaga mocno pryskają). Dusić na średnim ogniu do czasu ich rozgotowania się.
Zabielić smietaną. Dodać oregano, sól i piperz do smaku.

Ugotowany makaron al dente wrzucić do gotowego sosu i przez chwilę razem zapiekać. Podawać można z tartym parmezanem co dodatkowo zaostrzy smak.




*najlepsze są pomidory krojone, wtedy danie przygotowuje się szybciej. Polecam też te z oregano i czosnkiem co dodatkowo wzbogaci smak.

1 komentarz:

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger