Zielone ciasto cytrynowe
Nadchodzi wiosna. Noo dobrze, gdzieś czai się w oddali. Ciężko przepycha się przez zaspy i śniegi. Ale w końcu i u nas będzie ciepło, miło i ... zielono. A że dziś 17 marca, święto świętego Patryka, to zielono mamy już dziś. Przynajmniej w kuchni. Święto może mało polskie, ale każdy powód jest dobry żeby upiec ciasto.
Składniki:
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2 duże jajka
120 ml mleka
150 g drobnego cukru
sok i skórka otarta z 1 cytryny
odrobina zielonego barwnika
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do miseczki. Masło ucieramy z cukrem na jednilitą masę, dodajemy jajka wciąż mieszając, dolewamy mleko. Po uzyskaniu jednolitej masy wlewamy sok z jednej cytryny i wsypujemy startą skórkę. Powoli dodajemy mąkę. Kiedy masa będzie gotowa dodajemy zielony barwnik (ja użyłam barwnika 'soczysta zieleń' firmy Wilton.
Formę do ciasta smarujemy masłem i wykładamy papierem. Przekładamy ciasto i wyrównujemy brzegi.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut (ja piekłam ok 55 minut) do suchego patyka.
250 g schłodzonego serka mascarpone
250 ml schłodzonej śmietany kremówki,
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
Śmietankę ubijamy na sztywną masę, dodajemy serek. Do masy dodajemy cukier puder wraz z ekstraktem cytrynowym. Masę układamy równomiernie na cieście
Ciasto przystrajamy pokrojonymi w plasterki owocami kiwi. Warto skropic je sokiem z cytryny, podawać lekko schłodzone.
Pysznie wygląda i wręcz idealne na nadchodzącą (mam nadzieję wielkimi krokami) wiosnę!
OdpowiedzUsuńim więcej zjemy pysznego, tym szybciej wiosna przyjdzie do nas:)
UsuńWow, wygląda naprawdę smakowicie :D
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam częściej :)
UsuńPrzed Chwila skonsumowane :) Pysznosci :] Gwiazdka Keniga za smak i wyglad! :P
OdpowiedzUsuńuznanie degustatorów najważniejszym wskaźnikiem pracy :P
Usuń