Jajka pod beszamelem
Śniadanie, najważniejszy posiłek dnia. Powinno być smaczne, proste i szybkie do zrobienia, a przede wszystkim sycące, tak by energii starczyło nam na wiele godzin dnia. Uwielbiam śniadania podane z pyszną aromatyczną kawą. Ponieważ nie jestem hipsterem chodzącym co rano do Charlotte na kanapkę z indykiem (choć może kiedyś taką zrobię) śniadanie zazwyczaj zjadam w domu. I oczywiście lubię kosztować nowe rzeczy. Dziś z okazji niedzieli małe co nieco z jajkiem.
Składniki:
4 kromki chleba tostowego
4 jajka
10 plasterków boczku
ser żółty
łyżka masła
4 kokilki lub mała forma do muffinek
Sos beszamelowy:
50 g masła
łyżka mąki
3/4 szklanki mleka
sól, pieprz
starta gałka muszkatołowa
W rondelku topimy masło, dodajemy mąkę i delikatnie mieszając wlewamy mleko. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia.
Masło topimy i studzimy. Od chleba tostowego odkrawamy skórki i za pomocą wałka kuchennego spłaszczamy kromki. Trzemy ser na drobnych oczkach tarki. Chleb smarujemy z obu stron masłem i wkładamy do kokilek lub formy muffinkowej (nie trzeba ich smarować).
Boki wykładamy boczkiem i rozbijamy do środka jajko. Bardzo ważne, żeby nie dodawać całego białka, gdzyż zwyczajnie się nie zmieści. Jajko przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Wystające fragmenty chleba smarujemy pozostałością masła.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Przy wykładaniu na talerz uwaga na rozgrzane naczynia.
Smacznego
Pyszność :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam jaja :D idealny pomysł na moje śniadanko ;-) thx :* ;-) BK
OdpowiedzUsuńPolecam się :) Mam nadzieję,że będzie wam smakowało :)
Usuń