Muffinki czekoladowo-migdałowe
Znów coś słodkiego. Tak na dostarczenie sobie energii po dobrym treningu lub po prostu dla osłodzenia sobie burzowego dnia. Dziś muffinki z kawałkami czekolady i wiórkami migdałów. Najprostsze z możliwych. Na dobry początek.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
0,5 małego opakowania łuskanych migdałów
tabliczka czekolady mlecznej
Najprostsza czynność w wykonaniu muffinek: wymieszaj wszystkie suche składniki i dodawaj powoli mleko ,olej i jajko delikatnie mieszając. Czekoladę posiekaj na kawałki. Tak samo migdały. Dodaj do masy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Silikonowe lub papierowe foremki na muffiny napełnij do 1/3 wysokości i wstaw w muffinowej formie do piekarnika. Piecz około 20-25 minut.
Porcja wystarcza na około 16 dużych muffinów.
Smacznego!
Mrrr, muffinki! Mój powód do mruczenia ;)
OdpowiedzUsuń:) Polecam
OdpowiedzUsuń