Kurczak w cieście francuskim

Takie małe szybkie danie. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Jedynie troszkę cierplowości. Uczę się kroić w stylu  "julienne". Jeszcze czternaście ton pokrojonej marchewki i sam Gordon Ramsey będzie mógł się schować. Tymczasem tak jak wyszło zapiekłam razem z kurczakiem

Składniki:

filet z piersi kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
por
arkusz ciasta francuskiego
2 łyżki musztady (angielskiej Colmans)
4 łyżki sosu worcestershire
sól, pieprz
olej

1 roztrzepane jajko do posmarowania



Filety z kurczaka myjemy i kroimi na drobne kostki, delikatnie solimy, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kurczaka. 

Marchewkę i pietruszkę kroimy "w słupki". Pora kroimy w talarki i dokładnie myjemy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, marchewke i pietruszkę i dusimy na małym ogniu aż zmiękną. Delikatnie solimy, dodajemy pieprzu i sos.


Ciasto francuskie kroimy na cztery równe plastry. Nakładamy warzywa, potem kurczaka. Zakładamy ciasto tak by powstał kwatrat. Boki przyciskamy widelcem. Po powierzchni rozporowadzamy rozmącone jajko. 

Układamy ciasto na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. 


Niestety gotowego zdjęcia nie wykonałam, bo zjadałam i zapomniałam :) kiedyś zrobię to jeszcze raz i wtedy pojawi się efekt końcowy. 

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kurczaka, także połączeniu z ciastem francuskim, ale w innych wariantach;) Na pewno wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger