Makaron z kolorowymi warzywami
Jedzenie najlepiej smakuje w towarzystwie. A czy jest lepszy kompan do obiadu niż człowiek, z którym przez lata siedziało się w jednej ławce w szkole? Chyba nie ma! Dlatego też dzisiejszy obiadek przygotowałam razem z Kasią, która ma jedną wielką zaletę - uwielbia jeść tak samo dużo jak ja. I zupełnie nie przejełyśmy się michą pełną makaronu, warzyw i mięska. Dlaczego? Bo to było pyszne :)
Składniki:
filety z piersi kurczaka
kolorowe papryki
papryczki chillicukinia
cebula
makaron wstążki
sól, pieprz
zioła prowansalskie
rukola
Filety z kurczaka dokładnie myjemy i kroimi w kwadraciki. Papryki myjemy, wyjmujemy z nich gniazda i kroimy w duże kawałki. Papryczki chilli kroimy drobno w kosteczkę. Cukinię kroimy w krążki.
Cebula pokrojona w kostkę pierwsza ląduje na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Dodajemy papryczki chilli i chwilę dusimy je razem. Kurczaka wrzucamy do zrumienionej cebulki. Kiedy jest już prawie gotowy dodajemy paprykę. Na parę minut przed podaniem dodajemy cukinię. Doprawiamy przyprawami do smaku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i nakładamy na talerz. Na makaron nakładamy przygotowane warzywa wraz z sosem który wytworzył się w czasie ich duszenia. Jest on najbardziej pikantny jeśli nie wyjęliśmy gniazd z papryczek chilli. Pysznie!
Na koniec dodajemy garść rukoli. Bo lubimy!
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz