Tort malinowy z mascarpone
Była okazja by zrobić małą słodkość. Wszak urodziny są tylko raz w roku. Co prawda nie moje. Ale odrobina malin i śmietany każdemu zrobi dobrze. A jeśli tort ma być też prezentem, to tym bardziej.
Biszkopt:
6 jajek
0,5 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Rozbijamy jajka. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na jednolitą pianę. Powoli dodajemy cukier cały czas ubijając, aż się rozpuści. Powoli dodajemy żółtka, potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem i delikatnie oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut. Do "suchego patyczka"
Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze przez chwilę w piekarniku. Potem z wysokości ramion spuszczamy go na stół. Wyciągamy ciasto z formy. i zostawiamy do ostudzenia. Biszkopt przygotowywany do tortów najlepiej przygotować dzień wcześniej i przez noc schłodzić go w lodówce.
Biszkopt kroimy w poprzek na trzy części. Wyrównujemy boki i odcinamy wierzchnią część ciasta. Tak przygotowaną bazę możemy użyć do stworzenia tortu.
Masa mascarpone:
500ml śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Masa malinowa:
4 łyżki dżemu malinowego
300 gramów malin
2 łyżki wody
Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy po łyżce cukru pudru wciąż miksując. Delikatnie dodajemy serek i mieszamy całość w jednolitą, bezgrudkową masę.
W rondelku podgrzewamy dżem malinowy z odrobiną wody. Dodajemy umyte maliny i delikatnie mieszamy do zmieszania się składników i uzyskania gęstej masy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Kilka malin pozostawiamy do ozdobienia tortu.
Dodatkowo:
kilka malin
5 łyżek wódki
3/4 kubka zaparzonej czarnej herbaty
biała czekolada - posiekana
Ułożenie:
Biszkopt pokrywamy masą malinową i rozporwadzamy ją rónomiernie. Przykrywamy drugim krążkiem. Nasączamy go wywarem z herbaty i wódki. Alkohol dodajemy według uznania. Na biszkopt nakładamy masę z mascarpone. Dokładamy trzeci krążek biszkoptu i delikatnie skrapiamy go herbatą. Znów nakładamy masę, równo rozprowadzając ją po bokach i wyrównując powierzchnie. Resztę masy przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobne kleksy. Pomiędzy wkładamy maliny. Boki ciasta oblebiamy posiekaną drobno czekoladą.
Odstawiamy tort do lodówki na minimum 3h przed podaniem.
Wszystkiego najlepszego Kinia :)
Takiego pysznego tortu nie jadłam nigdy w życiu. Cieszę się, że miałam okazję spróbować tego cuda :)
OdpowiedzUsuńMagdamiku dziękuję pięknie za najpyszniejszy prezent urodzinowy jaki kiedykolwiek dostałam. Polecam się na przyszłość :D
OdpowiedzUsuńTo ja się polecam :D
UsuńTo jeden z moich ulubionych smaków:) Pięna pyszność!
OdpowiedzUsuńna blachę o jakiej średnicy jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńJa mam tortownicę na 22 cm :)
UsuńZamawialam u Pani Magdy tort z podobnym nadzieniem. Wyszedl super I byl prze prze pyszny. Polecam ! Natalia
OdpowiedzUsuń:) ciesze sie ze smakowal
OdpowiedzUsuń