Naleśniki z wątróbką
Tak! Lubię wątróbkę. Może nawet bardzo. Może bardziej. Jest pszyna, ciekawa w smaku i przede wszystkim daje dużo możliwości do przygotowania różnych dań. Tak więc lekko zainspirowana tym co widziałam i kosztowałam, postanowiłam sama przygotować naleśniki z wątróbką. I tymiankiem. Żeby był smaczek. A wszystko w sosie śmietanowo-szczypiorkowym. Wyszło pysznie.
Naleśniki się rumieniły, a w kuchni można było usłyszeć takie oto dźwięki - KLIK
Ciasto:
2 jajka
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
odrobina oleju
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy bardzo dokładnie, tak by nie została ani jedna grudka. Ciasto powinno się odstawić na 20-30 minut żeby "odpoczęło". Rozgrzewamy bardzo dokładnie patelnie i smarujemy ją delikatnie tłuszczem, po usmażeniu każdego naleśnika.
Nadzienie:
500 g wątróbki drobiowej
2 cebule
2 łyżki oleju
sól
pieprz
4 łyżki tymianku świeżego
Na patelni rozgrzewamy olej, cebulę siekamy drobno. Wątróbki obsmażamy na oleju. Wyjmujemy i szklimy na tłuszczu cebulę. Wątróbki siekamy na drobno i wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz posiekany drobno tymianek.
Farsz nakładamy do naleśników i delikatnie przypiekamy je na patelni.
Sos:
śmietana 12%
szczypiorek
sól
Szczypiorek siekamy drogno. Dodajemy do śmietany i solimy do smaku. Mieszamy dokładnie. Nakładamy na ciepłe naleśniki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz