Tarta zielono-biała

Dziś na obiad warzywnie i zielono. Korzystając ze świeżych jeszcze bakłażanów, cukinii czy papryk możemy wyczarować coś pysznego i sycącego. Zapraszam na tartę na zielono. Z odrobiną bieli. Przepyszną.

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki wody
0,5 kostki masła
szczypta soli




Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojone masło i ugniatamy masę powoli dolewając wodę. Dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy przez parę minut aż będzie idealne.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celcjusza. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy na formę do tarty. Nakłuwamy gęsto widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy groszkami do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy groszki i papier i pieczemy jeszcze przez około pięć minut. 

Składniki

1 bakłażan
1 cukinia
1 zielona papryka
1 brokuł
12 pieczarek
1 cebula
serek typu feta
1 jajko
5 łyżek śmietany
sól, pieprz

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy drobno i podgrzewamy na oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki. Obsmażamy. Solimy i dodajemy pieprzu do smaku.



Na oleju delikatnie obsmażamy z obu stron także pokrojonego w plastry bakłażana. 
Do gorującej się osolonej wody wrzucamy brokuły na około minutę i wyciągamy na durszlak do odsączenia

Serek feta kroimy w kostkę. Rozbijamy jedno jajko i mieszamy je razem ze śmietaną. Solimy i pieprzymy. 



Wszystkie składniki układamy warstwowo na upieczone ciasto tarty. Najpierw bakłażan, pieczarki, cukinia, papryka, brokuły. Na koniec posypujemy wszystko serkiem i zalewamy roztrzepaną śmietaną z jajkiem.


Zapiekamy w piekarniku przez około 25 minut. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger