Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Najsmaczniejsze wspomnienie dzieciństwa, placki ziemniaczane. Na słodko, na słono, z cukrem, z sosami, z gulaszem. Sposobów ich podania jest mnóstwo. Klasyczne, z papryką, cukinią. W sumie można je zrobić ze wszystkiego i ze wszystkim i zawsze będą smakowały wyśmienicie.
Ja na dziś przygotowałam wersję podstawową. Najprostszą, najszybszą, najsmaczniejszą. Moją.
Składniki
6 ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
olej
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce razem z obraną cebulą. Do powstałego miąższu dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Rozgrzewamy olej na patelni. Za pomocą łyżki formujemy placuszki i obsmażamy z obu stron.
Sos pieczarkowo-śmietanowy
10 pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
opakowanie śmietany 12%
olej
Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Obieramy pieczarki, siekamy według uznania na listki lub kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Lekko szklimy ją i dodajemy pokrojone pieczarki. Na małym ogniu obsmażamy delikatnie. Dodajemy sól i pieprz. Skręcamy ogień do minimum i delikatnie wlewamy śmietanę stale mieszając. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Podajemy z plackami ziemniaczanymi,
Smacznego
Mniam <33333333
OdpowiedzUsuń