Sezamowe paluchy
Szybka przekąska. Gdy idą goście, a mamy ochotę zrobić coś szybko i na słono, sezamowe paluchy są idealnym rozwiązaniem. Wystarczy chwila na przygotowanie, dobrze rozgrzany piekarnik, parę składników i gotowe.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
sól
sezam
Ciasto posypujemy solą i sezamem i za pomocą wałka do ciasta wgniatamy przyprawy do środka. Na blachę układamy papier do pieczenie. Ciasto kroimy w paski o szerokości około 1cm i zwijamy delikatnie. Układamy w równych odstępach od siebie. Pieczemy w pieakrniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Przygotowałam też kilka ślimaczków z ciastka, wystarczy pokrojone paski zwinąć na palcu i ułożyć na papierze. Myślę, że będą smakować dobrze zarówno do piwa jak i czerwonego barszczu.
Proste? oczywiście!
Smacznego :)
I jakie dobre;-) w sam raz dla ciężarnych:-D
OdpowiedzUsuń:) trafione zatem :D
OdpowiedzUsuń