Krem z pora

Zimno się robi, więc zupy kremy są jak najbardziej na miejscu. Szybko rozgrzeją, nasycą, zadowolą każdego niejadka. Krem z porów jest prosty i szybki do przygotowania. A smak ma niepowtarzalny. Ja osobiście uwielbiam. Dlatego więc zapraszam na moją zupę.

Składniki

2 pory (bez zielonej końcówki)
4 średnie ziemniaki
2 łyżki masła
1 litr bulionu
sól
pieprz
chili

taki ładny durszlak mam


Pory kroimy na cienkie plasteki i dokładnie myjemy i odsączamy z wody. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W szerokim rondlu topimy masło. Wrzucamy pokrojonego pora i chwilę przysmażamy na tłuszczu. Dodajemy ziemniaki i gotujemy razem przez parę minut. Dolewamy bulion i gotujemy wszystko razem.


Zawartość rondla blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger