Pierogi pasterskie
Brytyjska tradycja wciśnięta w naszego polskiego pieroga. Z premedytacją to zrobiłam. Jeśli ktoś miał okazję jeść słynny shepherd's pie albo cottage pie to mniej więcej będzie wiedział o co chodzi. To klasyczne danie oczywiście też kiedyś wykonam. Natomiast dziś jest dzień na moją potrawę inspirowaną angielską zapiekanką.
W wesołej produkcji pierogów pomagała Sikorka, widoczna zresztą troszkę na pierwszym zdjęciu - myślę, że jej smakowało. Tak samo jak reszcie, która miała okazję skosztować tego eksperymentu.
W wesołej produkcji pierogów pomagała Sikorka, widoczna zresztą troszkę na pierwszym zdjęciu - myślę, że jej smakowało. Tak samo jak reszcie, która miała okazję skosztować tego eksperymentu.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 marchewki
2 lampki czerwonego wina
4 łyżki sosu worcestershire
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Kiedy lekko się zarumieni dodajemy mięso. Przysmażamy. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do mięsa. Dodajemy wino i sos. Dokładnie mieszamy, aż odparuje cały płyn. Czosnek wyciskamy prosto na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy do ostygnięcia.
Ciasto na pierogi
1 szklanka mąki pszennej
6 łyżek śmietany
5 łyżek wody
szczypta soli
do posmarowania: jajko
Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy śmietanę i wodę delikatnie wyrabiając ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy i wykrawamy np. za pomocą szklanki kółka.
Farsz mięsny układamy na cieście i dokładanie zagniatamy boki. Smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 15-20 minut.
Smacznego!
Gdyby wiecej takich artykulow bylo w gazetach... To moze w koncu chcialoby sie je czytac!
OdpowiedzUsuńZerknij na moją witrynę :: Czarna Hańcza
zapraszam częściej :)
OdpowiedzUsuńTeraz, kiedy w moim domu pojawił się stół, aż prosi się by na nim robić pierogi :D
OdpowiedzUsuńczuję się na nie zaproszona :D
Usuń