Tu Bi-Szwat na Miodowej

Na kulinarnej mapie Krakowa kolejne warsztaty. Tym razem, oczywiście w towarzystwie niezastąpionej Ani J. skusiłam się na cykliczne gotowanie w JCC na Miodowej w Krakowie. Dziś próbowaliśmy przygotować dania podawane w czasie żydowskiego święta Tu Bi-Szwat, czyli święta drzew. W Izraelu celebrowany jako początek wiosny i koniec opadów. To także dzień sadzenia drzew. 





Pod nasze noże trafiła mięta, figi, daktyle, orzechy, winogrona. Wyciskaliśmy cytryny i pomarańcze. Doprawialiśmy wszystko oliwą, pieprzem, chili. W ten sposób powstała sałatka ze szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami - smakowy zwycięzca tych warsztatów. Sałatka z kuskusa i daktyli, tarta z figami i pomarańczami oraz pasta z bakłażana. 


siekanie mięty

figi



Zapraszam na fotorelację. Było pysznie. Kto wie, może następnym razem. W większym gronie. 

sałatka ze szpinakiem


produkcja tarty

sałatka z kuskusem i daktylami

gotowa tarta

talerz pełen pyszności

smacznego!


dziękuję, było smacznie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger