Cottage pie
Szykuje się podróż do Anglii więc nadszedł czas na angielską klasykę. Zapiekanka mięsno ziemniaczana znana jako cottage lub shepherd's pie. Uwielbiam to danie. Robi się je dość długo, ale za to smak rekompensuje nam wysiłek. Gorąco polecam na zimowe wieczory.
Składniki:
50 dkg mięsa mielonego
200 g zielonego groszku mrożonego
2 marchewki
2 cebule
5-6 ziemniaków
4 łyżki sosu worcestershire
1,5 lampki czerwonego wina
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki siekanego rozmarynu
10 dkg sera żółtego
pieprz
sól
chili
olej/oliwa
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy łyźkę oliwy i starty ser. Wszystko dokładnie mieszamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na tłuszczu, aż się zrumieni. Dodajemy czosnej i mięso. Dokładnie pieczemy mięso dodając sól, pieprz, chilli według uznania. Siekamy rozmaryn i wrzucamy do mięsa.
Marchewki trzemy na dużej oczkach i dodajemy na patelnię. Dolewamy sos oraz wino. Dokładnie mieszamy. Pieczemy aż do zredukowania się płynów.
Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu. Na to nakładamy zielony groszek. Wszystko przykrywamy dokładnie pierzynką z ziemniaków. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni przez 15-20 minut.
Zostało wam otwarte wino? Idealnie będzie pasowało do dania :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz