Wiosenny ryż
Wiosna wdarła się na dobre. I nawet jeśli za chwię pogoda się odmieni, to na talerzu powinno być już kolorowo, wiosennie i smacznie. Takie danie przygotowałam dziś z tego, co zasilało moją lodówkę i szafki. Tak powstał kolorowy ryż w sam raz lekkie danie na pierwsze promyki słońca.
Składniki:
1filet z piersi kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kurkumy
3/4 szklanki bulionu
3/4 szklanki bulionu
zielony mrożony groszek
ryż
sól
pieprz
Filet z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy na równe kwadraciki i przekładamy do miski. Zalewamy go sosem sojowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju. Dodajemy posiekaną cebulkę i lekko ją rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy. Kiedy będzie gotowe dokładamy czosnek. Wszystko zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
Wsypujemy mrożony groszek (w zależności od tego ile chcemy go zjeść). Doprawiamy wszystko dokłądnie solą i pieprzem.
Wsypujemy mrożony groszek (w zależności od tego ile chcemy go zjeść). Doprawiamy wszystko dokłądnie solą i pieprzem.
Ryż gotujemy w nieosolonej wodzie z łyżeczką kurkumy. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do mięsa. Mieszamy wszystkie składniki i podajemy na stół.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz