Ziołowe grzanki
Najprostrza przekąska i dodatek do dań. Grzanka. Wystarczy dodać ulubione zioła, trochę oliwy i smakołyk gotowy. Jeśli ktoś jest na diecie to nie polecam. Ale może jednak warto się skusić? Ja grzanki ziołowe uwielbiam i robię je bardzo często.
Można zrobić je zarówno z chleba tostowego jak i zwykłego pieczywa, a nawet z pospolitych bułek czy rogalików. Dozwolona fantazja, której nikt nam w tym przypadku nie zabroni.
Składniki:
6 kromek chleba/ 3 bułki
2-3 łyżki oliwy
sól
pieprz
natka pietruszki
tymianek
czosnek
papryka ostra
cząber
cząber
Chleb, lub przekrojone bułki układamy na papierze do pieczenia. Oliwę mieszamy w garnuszku z wszystkimi ziołami, wyciskamy czosnek, siekamy natkę pietruszki i dodajemy do wszystkiego.
Ilość ziół nieograniczona, możemy dodać od szczypty po łyżki. W zależności jaki smak ma dominować w grzance. Za pomocą łyżki nakładamy równomiernie mieszankę na chleb.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Pieczemy grzanki około 10-15 minut, aż będą chrupkie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz