Ciasteczka piwne

Wspólne pieczenie jest najlepsze. Moja mama przywiozła do mnie przepis szybki i prosty na wyborne ciasteczka. Radość z tych smakołyków tym większa, że w ich skład wchodzi piwo. Na szczęscie nie całe, tak więc z mamą w czasie przygotowywania ciasteczek raczyłyśmy się złotym napojem. I jak tu nie lubić pracy w kuchni?



Składniki:

2 szklanki mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki piwa
marmolada - twarda


Margarynę w temperaturze pokojowej mieszamy z mąką i ugniatając ciasto dodajemy powoli piwa (uwaga, by nie wypić całego w czasie produkcji). Zagniatamy je delikatnie. Ciasto powinno być kleiste. Wkładamy je na około pół godziny do lodówki. 




Wykładamy ciasto na stolnicę. Delikatnie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy je cienko. Kroimy ciasto w kwadraciki wielkości pudełka od zapałek. Łyżeczką nakładamy marmoladę. Zaginamy dwa boki i układamy gotowe ciastko na papierze do pieczenia. 



Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż się zarumienią. Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem. 




Smacznego!

12 komentarzy:

  1. A mi tak się chce piwa czy wina...a jeszcze nie pora :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie zrobić mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piwo chyba faktycznie zostało przez Ciebie wypite w trakcie przygotowań bo w ogóle go nie czuć :P - ale w niczym to nie przeszkadzało bo ciasteczka były PRZEPYSZNE!!!
    MagdaT.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piwo wyczuwalne dla prawdziwego konesera :D

      Usuń
    2. to chyba musisz zrobić je jeszcze raz bo niestety teraz łakomstwo wzięło górę nad degustacją:)
      ...albo po prostu nie jestem koneserem:P

      Usuń
  4. Dawno nie jadłam nic tak dobrego!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger