Ciasteczka piwne
Wspólne pieczenie jest najlepsze. Moja mama przywiozła do mnie przepis szybki i prosty na wyborne ciasteczka. Radość z tych smakołyków tym większa, że w ich skład wchodzi piwo. Na szczęscie nie całe, tak więc z mamą w czasie przygotowywania ciasteczek raczyłyśmy się złotym napojem. I jak tu nie lubić pracy w kuchni?
Składniki:
2 szklanki mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki piwa
marmolada - twarda
Margarynę w temperaturze pokojowej mieszamy z mąką i ugniatając ciasto dodajemy powoli piwa (uwaga, by nie wypić całego w czasie produkcji). Zagniatamy je delikatnie. Ciasto powinno być kleiste. Wkładamy je na około pół godziny do lodówki.
Wykładamy ciasto na stolnicę. Delikatnie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy je cienko. Kroimy ciasto w kwadraciki wielkości pudełka od zapałek. Łyżeczką nakładamy marmoladę. Zaginamy dwa boki i układamy gotowe ciastko na papierze do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż się zarumienią. Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
A mi tak się chce piwa czy wina...a jeszcze nie pora :(
OdpowiedzUsuńmoże już niedługo :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła;]
OdpowiedzUsuńzachęcam do wykonania :)
UsuńMuszę koniecznie zrobić mężowi :)
OdpowiedzUsuńmysle, ze to dobry pomysl :)
UsuńPiwo chyba faktycznie zostało przez Ciebie wypite w trakcie przygotowań bo w ogóle go nie czuć :P - ale w niczym to nie przeszkadzało bo ciasteczka były PRZEPYSZNE!!!
OdpowiedzUsuńMagdaT.
piwo wyczuwalne dla prawdziwego konesera :D
Usuńto chyba musisz zrobić je jeszcze raz bo niestety teraz łakomstwo wzięło górę nad degustacją:)
Usuń...albo po prostu nie jestem koneserem:P
no to dorobimy :)
UsuńDawno nie jadłam nic tak dobrego!!!
OdpowiedzUsuńcieszy :)
Usuń