Pieczone warzywa z kozim serem
listopada 06, 2014
5
buraki
,
kozi ser
,
kumin
,
marchewka
,
obiad
,
roszponka
,
sałatka
,
sezam
,
warzywa
Zdrowo i pożywnie. Warzywa w bardzo smacznej i aromatycznej odsłonie prosto z piekarnika. Są dobrym dodatkiem do obiadu, a także mogą posłużyć jako samodzielna sałatka. Zastasowań pewnie będzie wiele. A tak niewiele potrzeba:
Składniki:
5 marchewek
5 buraczków
2 łyżki sezamu
1 łyżka mielonego kuminu
3 łyżki miodu
4 łyżki oleju
4 łyżki oleju
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
duża szczypta soli
pieprz
roszponka
ser kozi
Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na cztery części. Jeśli marchewki są długie, możemy przekroić je na pół. Buraczki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy do miski i polewamy je olejem. Dodajemy sezan, kumin, tymianek, paprykę,sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie, aż przyprawy przylgną do warzyw.
Pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Po tym czasie polewamy warzywa miodem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.
Przekładamy upieczone warzywa do miski. Dokładamy roszponkę i ser kozi. Ilość według uznania. Do zjedzenia na ciepło i na zimno,
Smacznego!
Takie zestawienie bardzo mi odpowiada. Wygląda obłędnie:) I pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak :D
UsuńMniami! Chyba jutro zrobię sobie taki obiad :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) smacznego :*
Usuńmyślę, że przetestuję :)
OdpowiedzUsuń