Pieczone warzywa z kozim serem

Zdrowo i pożywnie. Warzywa w bardzo smacznej i aromatycznej odsłonie prosto z piekarnika. Są dobrym dodatkiem do obiadu, a także mogą posłużyć jako samodzielna sałatka. Zastasowań pewnie będzie wiele. A tak niewiele potrzeba:




Składniki:

5 marchewek
5 buraczków
2 łyżki sezamu
1 łyżka mielonego kuminu
3 łyżki miodu
4 łyżki oleju
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka ostrej papryki
duża szczypta soli
pieprz
roszponka
ser kozi 

Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na cztery części. Jeśli marchewki są długie, możemy przekroić je na pół. Buraczki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy do miski i polewamy je olejem. Dodajemy sezan, kumin, tymianek, paprykę,sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie, aż przyprawy przylgną do warzyw.



Pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Po tym czasie polewamy warzywa miodem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut. 

Przekładamy upieczone warzywa do miski. Dokładamy roszponkę i ser kozi. Ilość według uznania. Do zjedzenia na ciepło i na zimno,


Smacznego!

5 komentarzy:

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger