Ciasto ze śliwkami

Robię zakupy i dumam co by upiec. Nagle dostrzegam śliwki. I już jestem pewna, że przygotuę moje ulubione ciasto. O każdej porze roku, kiedy tylko uda mi sie dorwać te owoce jestem gotowa stanąć i przygotować te parę kilo słodkości.




Składniki:

3 jajka
2 szklanki mąki
4 łyżki śmietany
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1kg śliwek


Margarynę rozcieramy z cukrem, aż uzyskamy jednolitą puszystą masę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do margaryny, dodajemy żółtka. Powoli dodajemy śmietanę i ucieramy ciasto.

Osobno ubijamy białka. Dodajemy je powoli do ciasta. Przelewamy wszystko na formę do pieczenia wyłożoną papierem.



Śliwkie myjemy dokładnie, kroimy owoce na pół i wyjmujemy pestki. Układamy śliwki jedna obok drugiej na cieście. Jeśli śliwki są duże, kroimy je na mniejsze kawałki

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Właśnie się zajadam, om nom nom!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho w pracy to dobra rzecz :) Prosimy czesciej :D
    To pisalam ja, Sajko :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczna niespodzianka na dobry start w pracy,potwierdzam prosimy częściej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak może być coś innego to niedługo kolejne słodkości :D

      Usuń
  4. Od dzisiaj to też i moje ulubione ciasto:)))))
    MagdaT.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam na Twoje wykonanie :)

      Usuń
    2. obawiam się, że byłaby to profanacja:P
      wolę pozostać po stronie zjadaczy-lepiej się tu odnajduje;)

      Usuń
    3. Madzia, w takim razie dla Ciebie największy kawałek z następnego wypieku :)

      Usuń
  5. Przepis sprawdzony,łatwy i szybki w przygotowaniu.Polecam zarówno początkującym w kuchni,ale rownież zaawansowanym. Zapach świeżo upieczonego ciasta-bezcenny!!!Prosimy o więcej takich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to coś słodkiego znów sie pojawi niedługo :) gratuluję wypieku :D

      Usuń

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger