Ciasteczka z powidłami i kardamonem

Słoneczko świeci coraz mocniej. Chce się żyć. I tworzyć. W ten sposób w mojej kuchni po wiosennych porządkach został odnaleziony jeszce jeden słoik powideł śliwkowych. Długo nie musiałam zastanawiać się, jak je użyć



Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
2 jajka
3/4 kostki masła

1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
5 łyżek powideł ślowkowych
cukier puder


Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i ugniatamy je do uzyskania idealnej konsystencji. Odstawiamy zawinięte w ściereczkę do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy ciasteczka. Ja użyłam serduszkowych foremek. 



Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po wystudzeniu ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem, natomiast pełne smarujemy powidłami. Nakładamy dwa ciastka na siebie. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger