Tarta z brukselką i serem pleśniowym
Przygotowałam tartę do pracy, bo i łatwo ją zrobić, łatwo przetransportować i zawsze znajdzie sie paru łasuchów do zjedzenia kawałka. Pierwsza wersja znikneła w parę minut. Uszka się trzęsły, brzuszki pełne, znaczy że smakowało. Przyszedł więc czas na powtórkę pieczenia i wrzucenie przepisu na bloga.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki wody
0,5 kostki masła
szczypta soli
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i posiekane masło i łączymy składniki dolewając wody tak by zagnieść idealnie jednolite ciasto. Na stolnicy rozwałkowujemy je i nakładamy na formę do tarty. Bardzo dokładnie dociskamy ciasto do foremki. Nakładamy papier śniadaniowy i wysypujemy groszki do pieczenia. Tartę przez 20 minut pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i usuwamy gorszki i papier. Odstawiamy do ostudzenia.
Składniki:
1 opakowanie mrożonej brukselki
4 jajka
100 g sera pleśniowego
2 łyżki śmietany (12%)
sól
pieprz
Brukselkę wrzucamy do gotującej się wody na około dwie minuty. Jajka wybijamy do miseczki i rozrzepujemy. Dodajemy śmietane i mieszamy jeszcze raz by połączyła się z jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach i wrzucamy do jajecznej masy. Dokłanie mieszamy.
Na ciasto układamy ugotowaną brukselkę i wlewamy na wierzch masę z jajek. Wkładamy tartę do piekarnika na kolejne 35 mint w tej samej temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Prezentuje się genialnie .W przepisie wkradł się błąd ,najpierw pieczemy potem wyjmujemy z lodówki....?Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFaktycznie :) Lodówka = piekarnik :) dzięki
Usuń