Kruche ciasteczka z dżemem truskawkowym
Masz ochotę na trochę słodkości? Zapraszam na szybki i lekki przepis. Ciasteczka z domowym dżemem. Bardzo słodko. Tak bardzo, że wiele ich na raz nie zjemy.
Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
2 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
0,5 kostki zimnego masła
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, tak by nie było żadnych grudek. Dodajemy posiekane zimna masło, szczyptę soli i dwa jajka. Zarabiamy ciasto dodając jogurt naturalny. Gotowe ciasto wkłądamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy je i wycinamy kółka większe o około 2 centymetry od foremek i umieszczamy je w środku dokładnie dociskając boki. Z pozostałości ciasta wykrawamy gwiazdy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy gotowe ciasteczka na około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy je i studzimy.
Dżemem truskawkowym wygładamy dno talaterek i przykrywamy go gwiazdką. Gotowe ciasteczka wkładamy do piekarnika na około 20 minut w temeraturze 180 stopni.
Smacznego!
Cudne <3
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCudne <3
OdpowiedzUsuńLedwo da się zjeść jedno... ze słodkości oczywiście... Nieboooo!
OdpowiedzUsuń